2007

Office Addition
Austin, Texas

A modern addition expands an early 20th century house in Old West Austin that is currently functioning as a law office. The addition was constrained to a very tight corner of the lot by the existing house on one side and a parking lot on the other. Its configuration was further dictated by a massive Live Oak and two other protected hardwood trees on the site. The relatively minimalist structure accentuates the existing historic vernacular house without competing with it. A portion of the addition is elevated to provide three additional covered parking spaces below. Large windows with good solar shading and clerestories provide daylighting to the new offices and internal work areas. The green screen trellis on the west-facing wall softens its impact on the neighbor and reduces solar heat gain on this surface. Stained wood lap siding, smooth sawn limestone and metal panels work in concert to provide the exterior skin. Interior finishes consist of polished concrete, smooth sawn limestone, birch plywood and smooth, matte gypsum sheathed walls.