2006

Travis Heights Art Studio
Austin, Texas

This 500-square foot structure sits beside a grand, landmark Victorian house located on a large corner lot in a historic neighborhood. The new building serves as a combined art studio and garden shed with adjacent carport. While it recalls southern historic precedents in its geometry and proportions, the little box deftly absorbs the spirit of its Victorian neighbor and expresses it with a modern sensibility. Wood shingles and siding gently complement the materials of the main house, while the metal roof provides rainwater collection. Imbued with the same sense of playfulness and joy that infuses the artist’s own work, each elevation offers a fresh surprise, from the overhead rolling door that opens the studio to the garden, to the columns of stacked windows that mimic the narrow windows of the Victorian. A small porch identifies the entry and addresses the main house.

 

 
 

Noteworthy Facts
2009 National AIA Honor Award